Over osteopathie

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelwijze die ingrijpt op de beweeglijkheid van alle weefsels. Door middel van een uitgebreid gestructureerd onderzoek wordt er gekeken welk weefsel de klachten geeft. Daarna wordt het hele lichaam onderzocht om te kijken waarom dat weefsel klachten geeft. Vaak is het zo dat de oorzaak van klachten niet in de buurt zit waar u de klachten voelt. Het lichaam compenseert op een bewegingsbeperking elders in het lichaam en daardoor kunnen klachten ontwikkelen. Osteopathie is een zeer effectieve, professionele en zachte behandelwijze om het lichaam weer in beweging te krijgen.

Alle weefsels van het lichaam hebben beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Dit geldt voor een spier, gewricht, wervel en ook voor organen en zenuwen. Wanneer de beweeglijkheid minder wordt, heeft dit een negatief effect op de doorbloeding en functie van dat weefsel en kan zo op termijn klachten veroorzaken.

Osteopathie is onderscheidend ten opzichte van andere manuele therapieën. Het is de enige manuele behandelwijze die de 3 systemen van een lichaam op deze manier met elkaar in verband brengt. Waar vaak wordt gestopt met onderzoeken wanneer de diagnose gesteld is gaat osteopathie juist verder met de vraag…waarom is die klacht aanwezig!? Het aanpakken van de oorzaak van klachten en niet het bestrijden van symptomen!

Behandeling

MEER OVER OSTEOPATHIE

De 3 systemen die een osteopaat onderzoekt en behandeld zijn; het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het cranio-sacrale systeem.

Het bewegingsapparaat is het systeem van spieren, botten, wervels en gewrichten die men nodig heeft bij steunen en bewegen.

Het orgaan systeem bestaat uit alle organen in de borst- en buikholte, halsgebied en de huid.

Het cranio-sacrale systeem is iets minder bekend maar bestaat uit alle botten van de schedel (=het cranium), de bindweefselstructuren die de hersenen en het ruggenmerg omvatten en het heiligbeen (= sacrum).

De 3 systemen hebben op verschillende manieren invloed op elkaar. Voorbeeld van een mechanische invloed van het éen op het ander is het litteken van een blinde darm operatie. De huid en buikspieren kunnen op die plaats gaan verkorten en zo aan het bekken gaan trekken. Deze trek kan een andere stand van het bekken veroorzaken en maakt het kwetsbaar voor klachten.

Een andere invloed is via de zenuwbanen. Zo worden klachten van een orgaan vaak ergens anders gevoeld. Denk aan de maag welke in het midden van de rug een brandende pijn kan geven. Klachten van het hart stralen vaak door in de linker arm en de kaak. Menstruatiepijnen worden vaak onderin de rug gevoeld. Dit heeft te maken met de bezenuwing van die organen.

Nog een andere invloed is de chemische relatie van het een op het ander. Zo kan door een verkeerd voedingspatroon de spijsvertering ontregelen. Dit heeft een negatief effect op de opname van voedingsstoffen. Door een tekort aan voedingsstoffen kan een ander weefsel in de problemen raken, peesweefsel is hier erg gevoelig voor.

De osteopathie onderzoekt al deze invloeden door de kennis van anatomie, fysiologie, embryologie en neurologie te combineren. Hierin wordt gedacht binnen een holistisch model. Hollisme wil zeggen dat alle systemen van een lichaam met elkaar samenwerken en beïnvloeden en dienen dus ook allen behandeld te worden om het geheel weer goed te laten functioneren.

VOOR WIE IS OSTEOPATHIE?

Je kunt met iedere klacht bij ons terecht. Door de uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en neurologie kunnen alle soorten klachten onderzocht en behandeld worden. Na de intake wordt bekeken of er mogelijk eerst een arts of andere specialist geraadpleegd moet worden voor nader onderzoek. Soms zijn sommige medicijnen eerst nodig voordat we met de behandeling kunnen starten. Zo zal een acute infectie eerst met antibiotica bestreden moeten worden voordat we met behandeling kunnen beginnen. Binnen de osteopathie staat de patiënt veiligheid altijd voorop. Safety, safety, safety!

We hebben een lijst van aandoeningen en klachten gemaakt met daarin een beknopte beschrijving hoe dit door ons osteopatisch bekeken wordt.

MEER INFORMATIE

INFORMATIE OVER ONS

INFORMATIE OVER DE BEHANDELING

INFORMATIE OVER DE TARIEVEN