Voor wie is osteopathie?

Osteopathie is geschikt voor alle leeftijden en biedt uitkomst bij diverse klachtenbeeldenDoor de kennis van anatomie, fysiologie, neurologie en endocrinologie te combineren zijn onze behandelingen geschikt voor baby’s, ouderen, kinderen, volwassenen, sporters, kortom… iedereen heeft baat bij osteopathie.

Ontdek hoe osteopathie een positieve bijdrage kan leveren aan u en uw gezondheid.

Osteopathie voor iedereen

Osteopathie voor Baby & Kind

Baby’s

Ouder(s) worden is een prachtig moment in ieders leven. Maar wanneer de roze wolk een donkere wolk wordt, kan osteopathie uitkomst bieden. We behandelen baby’s met verschillende klachten maar kijken ook preventief naar de gezondheid van je kindje. Door een gestructureerd onderzoek proberen we bewegingsverliezen in kaart te brengen. Met zachte en subtiele behandeling proberen we het lichaam in zijn geheel beter te laten functioneren en daarmee de klachten te verminderen. Een baby reageert vaak snel op een behandeling en zou in +/- 3 behandelingen klachtenvrij moeten zijn. Binnen onze praktijk zien we baby’s het liefst na 6 weken. Dit omdat onder andere het spijsverteringssysteem deze periode nodig heeft om goed op gang te komen. Wanneer uw kindje forse krampjes heeft, overmatig huilt of erg veel moeite heeft met voeden kunt u ook eerder terecht.

Veel klachten bij baby´s komen voort uit bewegingsbeperking van de hoge nekwerveltjes. In die regio is ook een deel van de hersenstam gesitueerd. Wanneer er bewegingsverlies ontstaat in die regio komt de hersenstam in een soort stress reactie. Deze stress reactie veroorzaakt onrust bij je kindje, wat tot verschillende klachten kan leiden. Denk hierbij aan krampjes, reflux, slaapproblemen, slikproblemen, etc. De technieken die we toepassen in deze regio zijn zeer zacht en rustig.

In geen geval zullen we een baby ‘manipuleren’ of zogenaamde ‘folding technieken’ toepassen! Een baby kan wat ongemak ervaren wanneer het beperkte gebied aangeraakt wordt. Veel baby’s gaan huilen als reactie op de stimulering van de nek en schedel. Na een behandeling kan een baby wat gaan reageren op de behandeling, de een wordt wat onrustig en de ander is juist erg slaperig. Een na-reactie zou binnen 2 dagen weg moeten trekken.

Kinderen

Ook voor oudere kinderen kan osteopathie uitkomst bieden. Het goed kunnen ontwikkelen en groeien van een lichaam is o.a. afhankelijk van voldoende mobiliteit en beweging. We proberen deze beweging met onze behandeling te stimuleren. We werken hierin samen met kinderfysiotherapeuten, optometrist en andere kindzorgverleners. Specifieke klachten van kinderen kunnen zijn: slaapproblemen, buikpijn, groeipijnen, scoliose, allergieën, ontwikkelingsproblemen (fysiek, lezen, schrijven, cognitief), sportblessures, etc. Het is onmogelijk om een klachtenlijst te maken waar alles op staat. Wanneer u vragen heeft of wij iets voor uw kind kunnen betekenen, neem dan contact op met de praktijk.

Kinderen tussen +/- 8 maanden en 2 jaar zijn door hun leeftijd soms wat lastig te behandelen. Het duidelijk uitleggen wat we gaan doen is op deze leeftijd nog niet goed mogelijk en soms zijn kinderen wat angstig voor wat gaat gebeuren. Probeer uw kind daarom goed voor te bereiden op de afspraak. Dit geldt overigens ook voor oudere kinderen. Zeg dat de osteopaat vragen gaat stellen, het lijf aan gaat raken, dat het kind in het ondergoed is, dat sommige technieken ook wat gevoelig kunnen zijn. En als u of uw kind op voorhand vragen heeft kunt u deze altijd stellen. We proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen waarom er klachten zijn en wat we behandelen om deze te verhelpen.

Osteopathie voor volwassenen

Je kunt in het dagelijks functioneren in werk, sport en hobby last krijgen van verschillende lichamelijke klachten. Zeker in een drukke levensfase met studie, carrière, kinderen, sociale verplichtingen kan de balans wel eens zoek zijn waardoor je klachten krijgt. Vanuit onze praktijk proberen we zo totaal mogelijk naar je klacht en gezondheid te kijken. We kijken niet alleen naar de regio waar je klachten hebt maar evalueren je hele lichaam op bewegingsbeperkingen. Daarnaast kijken we ook naar je overige klachten en medische voorgeschiedenis. Hiermee proberen we de primaire bron van de klachten naar boven te halen.

We bekijken wat we osteopathisch en orthomoleculair voor je kunnen doen in onze behandeling, maar kijken ook wat je zelf aan je klacht kan doen. Dit eventueel met hulp van ons netwerk van andere hulpverleners, zoals fysiotherapeuten, chiropractors, diëtiste of coaches. De meeste cliënten merken een duidelijke verbetering binnen 4 behandelingen. We behandelen een veelheid aan klachten zoals: nekklachten, spijsverteringsklachten, whiplash, NAH, rugklachten, menstruatieklachten, hoofdpijn, etc. Zie ook de pagina “wat we behandelen”.

Osteopathie voor Sporters

Het goed kunnen bewegen van alle lichaamssystemen is in alle situaties van belang, maar bij sport misschien nog wel meer. Je vraagt immers een zwaardere inspanning, belasting en beweging van je lichaam. Wanneer er ergens in het lichaam iets niet lekker beweegt kan dat een optimaal functioneren in de weg staan. Op termijn kan dit blessures veroorzaken maar kan het ook je prestatie in de weg staan.

Een osteopaat bekijkt het lichaam op een ander niveau dan een fysio- of manueeltherapeut, sportarts of chiropractor. Juist de belangrijke relatie met het bewegen van je orgaansysteem wordt alleen in de osteopathie mee genomen. Hier ligt vaak de link naar terugkerende blessures of klachten.

Voor (top) sporters die het uiterste uit zichzelf willen halen is osteopathie in onze optiek de beste manuele behandeling. Vaak is er nog veel winst te behalen in de beweeglijkheid en souplesse van de buik- en borst organen waarmee de belasting op het bewegingsstelsel wordt verminderd. Met het uitlijnen van alle radertjes kom je in een optimale status wat net het verschil kan maken in je prestatie.

Bij osteopathie Piekema hebben we veel ervaring binnen de sport. Niet alleen als behandelaar maar ook met het uitoefenen van verschillende sporten. Hierdoor kunnen we ons goed verplaatsen in de rol die sport in je leven kan spelen en wat een blessure voor impact heeft. Vanuit de praktijk behandelen we blessures maar proberen we juist ook preventief te werken. Door het lichaam op regelmatige basis uit te lijnen blijf je in een optimale status zodat je het beste rendement uit je trainingen haalt.

Tom heeft veel ervaring met het behandelen van duursporters en basketballers. Dit vanwege zijn eigen basketbal achtergrond, survivalruns en huidige activiteiten in het trailrunnen.

Osteopathie voor Ouderen

Op oudere leeftijd kun je te maken krijgen met klachten die voort komen uit slijtage. Artrose, artritis, degeneratie zijn enkele benamingen voor deze klachten. Veel van deze slijtage processen hoeven niet altijd klachten te geven. Er zijn inmiddels vele röntgen en MRI onderzoeken gedaan waarop blijkt dat mensen een versleten heup of knie kunnen hebben zonder dat ze daar last van hebben. Met osteopathische technieken kunnen we de slijtage helaas niet omdraaien. Maar door juist andere delen van het lichaam beter te laten bewegen, worden de “versleten” delen ontzien. Hierdoor kan het lichaam beter compenseren en worden klachten minder.

Niet alleen de gewrichten slijten, ook het orgaan systeem wordt minder elastisch waardoor de beweeglijkheid af kan nemen. Met het verminderen van de beweging neemt ook de circulatie in een orgaan af waardoor op termijn de functie kan verminderen. Daarnaast kunnen organen ook last krijgen van de zwaartekracht, denk hierbij aan verzakkingen van de buik of bekken organen.

Het kunnen blijven bewegen is op oudere leeftijd essentieel voor de gehele gezondheid! Bij osteopathie Piekema houden we u graag in beweging door onze behandeling, adviezen en samenwerking met andere zorgverleners (fysio – diëtist – sportcoach- etc) om u zo vitaal mogelijk oud te laten worden.

Osteopathie voor Vruchtbaarheid & Zwangerschap

Zwanger raken is niet altijd vanzelfsprekend. Binnen de medische wereld is er steeds meer mogelijk op het gebied van vruchtbaarheid en kinderwens, denk aan IVF, ICSI, IUI, en andere manier om de vruchtbaarheid een handje te helpen. Osteopathie is daarin ook een optie.

Bij osteopathie Piekema proberen we met onze behandeling het reproductieve systeem in een optimale staat te krijgen. Meestal bij de vrouw maar soms ook bij de man.
Bij zowel de man als vrouw kijken we naar de beweeglijkheid van de bekkenorganen zoals blaas, baarmoeder, eierstokken, eileiders en hun verbindende bindweefsel vliezen te verbeteren, zodat de lokale doorbloeding in deze organen verbeterd. Daarnaast kijken we ook naar de neurologische aansturing van het gebied, welke via het bekken en de lage rug loopt.

Ook kijken we naar de organen die betrokken zijn bij het handhaven van de hormonale balans, denk hierbij aan o.a. lever, schildklier en bijnieren. Deze worden behandeld en er kan ook gekeken wat u aan vitaminen en supplementen kan gebruiken ter ondersteuning. Daarnaast adviseren we wat u zelf qua lifestyle kan doen en kunnen we kijken naar andere ondersteunende mogelijkheden als bijvoorbeeld acupunctuur.

Tijdens de zwangerschap vinden er ongelooflijk veel aanpassingen plaats in je lijf. Dit kan klachten met zich meebrengen. Misselijkheid, hoofdpijn, lage rug- of bekkenklachten zijn veel voorkomende klachten die we regelmatig zien en goed kunnen behandelen. We proberen met zeer zachte technieken ruimte te maken voor de groei van je kindje. Dit doen we rondom het bekken en lage rug maar ook op het middenrif en de organen die daar liggen. We weten vanuit onze opleiding heel goed wat we wel en ook juist niet moeten doen bij een zwangerschap. Twijfel je of wij iets voor je zouden kunnen doen, neem dan contact op met de praktijk. Je kunt ook zelf een afspraak inboeken via de site.

 

Ontdek wat osteopathie voor uw gezondheid kan doen

Door de uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en neurologie onderzoeken en behandelen we diverse soorten klachten.

 

Lisa is van haar buikpijn af

“Mijn huisarts verwees me na overleg door naar Tom. Ik liep al ruim 3 jaar met buikpijn rond en in het ziekenhuis konden ze me niet verder helpen. Ik kreeg de diagnose `spastische darm`. Ik had zelf al een keer geprobeerd om melkproducten te laten staan. Dat gaf wel iets verbetering maar echt weg was het nooit. Met gezonde scepsis heb ik een afspraak gemaakt. Tom heeft me in het eerste gesprek alles gevraagd over mijn gezondheid en me lichamelijk onderzocht. Hij kwam tot de conclusie dat het litteken van mijn blinde darm operatie flink wat spanning gaf op de rest van mijn darmen. Daarnaast was het gebied van mijn lever en galblaas gespannen. Na 2 behandelingen was er wel wat verbetering van mijn klachten maar nog niet `je van het`. Ik moest mijn voeding gedurende een week opschrijven om te kijken of daar mogelijk een relatie naar mijn darmen lag. Ik kreeg het advies om graanproducten en brood te minderen. Dit was een schot in de roos! Na twee weken werd mijn buik veel rustiger, minder opgeblazen en minder krampend gevoel. Waarschijnlijk heb ik een gluten intolerantie die mijn darmen irriteren. Ik ben erg tevreden over de benadering van Tom. Hij bekijkt je hele gezondheid en luistert goed. Hij legt je duidelijk uit wat er aan de hand is en hoe hij het gaat behandelen.”

Wil zijn nekklachten zijn sterk afgenomen

“Tom is een fijne behandelaar. Hij legt je erg goed uit wat er aan de hand is met je lijf, soms lijkt het wel anatomie les! Mijn nekklachten zijn na zijn behandelingen erg verbeterd. Ik had al ruime tijd manuele therapie, wat de klachten iedere keer maar kort verlichte. De oorzaak van mijn klachten kwam volgens Tom uit mijn maag, die zou aan mijn nek trekken. Na 5 behandelingen waren mijn klachten voor 90% weg en bleven ook weg. Ik heb een drukke baan, waarbij 60 uur in de week geen uitzondering is. Ik zit veel achter de PC te werken en mijn nek wordt dan nog wel eens wat stram, om dit niet erger te laten worden zie ik Tom om de 6 tot 8 weken. Op deze manier denk ik dat een goede balans gevonden heb.”

Deze moeder is erg blij met de vakkundigheid van Tom Piekema

“Wij zijn met ons pas geboren dochtertje bij Tom geweest, dit vanwege darmkrampjes. De behandeling heeft goed geholpen en na een duidelijke uitleg wisten waar we aan toe waren. Daarbij zag Tom bij het eerste onderzoek dat er iets met een heup niet helemaal goed was, bij verder onderzoek bleek ze een heupdysplasie te hebben. Dus wij zijn erg te spreken over de praktijk en de vakkundigheid.”

Manon heeft veel minder last van jeuk

“Na een uitgebreid onderzoek door de dermatoloog kwam deze tot de conclusie dat ik een kobalt-allergie heb. Nu valt daar vrij weinig tegen te doen, anders dan symptoombestrijding in de vorm van anti-histamine medicatie op het moment dat ik jeuk krijg. Tot ik bij Tom terecht kwam. Tom bekeek mijn algehele gezondheid en kwam met het advies om een ontgiftingskuur te doen en probiotica te gaan slikken. Sinds dit advies doe ik twee maal per jaar een “sappenkuur” waarbij mijn hele binnenkant schoon wordt gemaakt door de groenten- en fruitsapjes. Met resultaat: bijna nooit meer jeuk!”

Rick voelt zich fitter en heeft minder last van klachten

“Ik kwam bij Tom toen ik last had van mijn rug. In het verleden had ik al een hernia operatie ondergaan. Naast mijn rug waren er nog andere klachten als vermoeidheid en hoofdpijn aanwezig. Tom is stap voor stap gaan behandelen en mijn rugklachten werden minder. Door aanpassing van mijn voeding en meer beweging werden mijn andere klachten ook minder. Na 3 maanden voelde ik me fitter en waren mijn klachten voor 95% weg! Ik zie Tom nu eens in de 2-3 maanden als onderhoud. Ik voel me hier erg goed en fit bij.”

Vragen over osteopathie?
Neem contact met ons op

Heeft u vragen over osteopathie of een specifieke klacht? Bent u nieuwsgierig wat onze osteopaten voor u kunnen betekenen? Vul onderstaand formulier in, we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Of plan hier direct een afspraak in

Via onderstaande button kunt u direct een behandeling in onze agenda boeken.