Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelwijze die ingrijpt op de beweeglijkheid van alle weefsels. Door middel van een uitgebreid gestructureerd onderzoek wordt er gekeken welk weefsel de klachten geeft. Daarna wordt het hele lichaam onderzocht om te kijken waarom dat weefsel klachten geeft.

Vaak is het zo dat de oorzaak van klachten niet in de buurt zit waar u de klachten voelt. Het lichaam compenseert op een bewegingsbeperking elders in het lichaam en daardoor kunnen klachten ontwikkelen. Osteopathie is een zeer effectieve, professionele en zachte behandelwijze om het lichaam weer in beweging te krijgen.

“Alle weefsels van het lichaam hebben beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Dit geldt voor een spier, gewricht, wervel en ook voor organen en zenuwen. Wanneer de beweeglijkheid minder wordt heeft dit een negatief effect op de doorbloeding en functie van dat weefsel en kan zo op termijn klachten veroorzaken.”

Tom Piekema – Osteopaat

N

Het lichaam als geheel

We leggen verbanden tussen de drie systemen: bewegingsapparaat,  organen en cranio-sacrale invloeden.

N

Op zoek naar de oorzaak

We onderzoeken de vraag: waar komt deze klacht vandaan en hoe zorgen we dat dit in de toekomst voorkomen wordt? 

N

Binnen 4 behandelingen resultaat

We maken geen patiënt van u, we zorgen juist dat uw gezondheid binnen korte tijd verbetert.

Basisprincipes van Osteopathie

Op zoek naar de oorzaak van klachten

Osteopathie is onderscheidend ten opzichte van andere manuele therapieën. Het is de enige manuele behandelwijze die de drie systemen van een lichaam op deze manier met elkaar in verband brengt.

Waar vaak wordt gestopt met onderzoeken wanneer de diagnose gesteld is gaat osteopathie juist verder met de vraag…waarom is die klacht aanwezig!? Het aanpakken van de oorzaak van uw klachten en niet het bestrijden van symptomen is onze missie.

De drie systemen

De drie systemen die een osteopaat onderzoekt en behandeld zijn; het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het cranio-sacrale systeem.

Het bewegingsapparaat is het systeem van spieren, botten, wervels en gewrichten die men nodig heeft bij steunen en bewegen. Het orgaan systeem bestaat uit alle organen in de borst- en buikholte, halsgebied en de huid. Het cranio-sacrale systeem is iets minder bekend maar bestaat uit alle botten van de schedel (=het cranium), de bindweefselstructuren die de hersenen en het ruggenmerg omvatten en het heiligbeen (= sacrum).

De 3 systemen hebben op verschillende manieren invloed op elkaar. Voorbeeld van een mechanische invloed van het éen op het ander is het litteken van een blinde darm operatie. De huid en buikspieren kunnen op die plaats gaan verkorten en zo aan het bekken gaan trekken. Deze trek kan een andere stand van het bekken veroorzaken en maakt het kwetsbaar voor klachten.

Zenuwbanen

Een andere invloed is via de zenuwbanen. Zo worden klachten van een orgaan vaak ergens anders gevoeld. Denk aan de maag welke in het midden van de rug een brandende pijn kan geven. Klachten van het hart stralen vaak door in de linker arm en de kaak. Menstruatiepijnen worden vaak onderin de rug gevoeld. Dit heeft te maken met de bezenuwing van die organen.

Voeding

Nog een andere invloed is de chemische relatie van het een op het ander. Zo kan door een verkeerd voedingspatroon de spijsvertering ontregelen. Dit heeft een negatief effect op de opname van voedingsstoffen. Door een tekort aan voedingsstoffen kan een ander weefsel in de problemen raken, peesweefsel is hier erg gevoelig voor.

Holistische benadering

De osteopathie onderzoekt al deze invloeden door de kennis van anatomie, fysiologie, embryologie en neurologie te combineren. Hierin wordt gedacht binnen een holistisch model. Hollisme wil zeggen dat alle systemen van een lichaam met elkaar samenwerken en beïnvloeden en dienen dus ook allen behandeld te worden om het geheel weer goed te laten functioneren.

Ontdek wat osteopathie voor uw gezondheid kan doen

Door de uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en neurologie onderzoeken en behandelen we diverse soorten klachten.

 

Manon heeft veel minder last van jeuk

“Na een uitgebreid onderzoek door de dermatoloog kwam deze tot de conclusie dat ik een kobalt-allergie heb. Nu valt daar vrij weinig tegen te doen, anders dan symptoombestrijding in de vorm van anti-histamine medicatie op het moment dat ik jeuk krijg. Tot ik bij Tom terecht kwam. Tom bekeek mijn algehele gezondheid en kwam met het advies om een ontgiftingskuur te doen en probiotica te gaan slikken. Sinds dit advies doe ik twee maal per jaar een “sappenkuur” waarbij mijn hele binnenkant schoon wordt gemaakt door de groenten- en fruitsapjes. Met resultaat: bijna nooit meer jeuk!”

Lisa is van haar buikpijn af

“Mijn huisarts verwees me na overleg door naar Tom. Ik liep al ruim 3 jaar met buikpijn rond en in het ziekenhuis konden ze me niet verder helpen. Ik kreeg de diagnose `spastische darm`. Ik had zelf al een keer geprobeerd om melkproducten te laten staan. Dat gaf wel iets verbetering maar echt weg was het nooit. Met gezonde scepsis heb ik een afspraak gemaakt. Tom heeft me in het eerste gesprek alles gevraagd over mijn gezondheid en me lichamelijk onderzocht. Hij kwam tot de conclusie dat het litteken van mijn blinde darm operatie flink wat spanning gaf op de rest van mijn darmen. Daarnaast was het gebied van mijn lever en galblaas gespannen. Na 2 behandelingen was er wel wat verbetering van mijn klachten maar nog niet `je van het`. Ik moest mijn voeding gedurende een week opschrijven om te kijken of daar mogelijk een relatie naar mijn darmen lag. Ik kreeg het advies om graanproducten en brood te minderen. Dit was een schot in de roos! Na twee weken werd mijn buik veel rustiger, minder opgeblazen en minder krampend gevoel. Waarschijnlijk heb ik een gluten intolerantie die mijn darmen irriteren. Ik ben erg tevreden over de benadering van Tom. Hij bekijkt je hele gezondheid en luistert goed. Hij legt je duidelijk uit wat er aan de hand is en hoe hij het gaat behandelen.”

Rick voelt zich fitter en heeft minder last van klachten

“Ik kwam bij Tom toen ik last had van mijn rug. In het verleden had ik al een hernia operatie ondergaan. Naast mijn rug waren er nog andere klachten als vermoeidheid en hoofdpijn aanwezig. Tom is stap voor stap gaan behandelen en mijn rugklachten werden minder. Door aanpassing van mijn voeding en meer beweging werden mijn andere klachten ook minder. Na 3 maanden voelde ik me fitter en waren mijn klachten voor 95% weg! Ik zie Tom nu eens in de 2-3 maanden als onderhoud. Ik voel me hier erg goed en fit bij.”

Deze moeder is erg blij met de vakkundigheid van Tom Piekema

“Wij zijn met ons pas geboren dochtertje bij Tom geweest, dit vanwege darmkrampjes. De behandeling heeft goed geholpen en na een duidelijke uitleg wisten waar we aan toe waren. Daarbij zag Tom bij het eerste onderzoek dat er iets met een heup niet helemaal goed was, bij verder onderzoek bleek ze een heupdysplasie te hebben. Dus wij zijn erg te spreken over de praktijk en de vakkundigheid.”

Wil zijn nekklachten zijn sterk afgenomen

“Tom is een fijne behandelaar. Hij legt je erg goed uit wat er aan de hand is met je lijf, soms lijkt het wel anatomie les! Mijn nekklachten zijn na zijn behandelingen erg verbeterd. Ik had al ruime tijd manuele therapie, wat de klachten iedere keer maar kort verlichte. De oorzaak van mijn klachten kwam volgens Tom uit mijn maag, die zou aan mijn nek trekken. Na 5 behandelingen waren mijn klachten voor 90% weg en bleven ook weg. Ik heb een drukke baan, waarbij 60 uur in de week geen uitzondering is. Ik zit veel achter de PC te werken en mijn nek wordt dan nog wel eens wat stram, om dit niet erger te laten worden zie ik Tom om de 6 tot 8 weken. Op deze manier denk ik dat een goede balans gevonden heb.”

Vragen over osteopathie?
Neem contact met ons op

Heeft u vragen over osteopathie? Bent u nieuwsgierig wat onze osteopaten voor uw gezondheid kunnen betekenen? Vul onderstaand formulier in, we nemen binnen 2 werkdagen contact met u op.

Of plan hier direct een afspraak in

Via onderstaande button kunt u direct een behandeling in onze agenda boeken. Wel zo gemakkelijk.